"Omoide Poroporo" - Een korte introductie.


"Even voorstellen..." Wij zijn Peter van der Lugt en Liset Woudenberg, woonachtig in Veenendaal en de gelukkige eigenaren van vier Japanse Akita Inu: Junya, Chihiro, Maru en Hime.

Overdag brengt het leven ons dagelijks werk, een combinatie van het commercieel managen van IT-projecten en schrijven over film, maar daarbuiten... daarbuiten gaat het overgrote deel van de tijd naar onze honden en alles wat daarbij hoort.

Hackhikomae.jpg

Dat laatste is een "licht uit de hand gelopen hobby" die in 2009 begon, het jaar voordat Junya als puppy onze harten wist te stelen. Tijdens een van onze verblijven in Japan lieten de buren van onze ryokan—een traditioneel Japans pension—hun Akita Inu zien. Het was een eenvoudige, maar levensveranderende ontmoeting. En een die meer dan puur toeval was.

Van ons tweeën wilde Peter vroeger als kind graag een Siberische Husky. De Akita Inu had hij immers nog niet ontmoet. Ook was het een wens die van zijn ouders een snelle "Nee!" kreeg. Huskies hebben nu eenmaal een hoop beweging nodig en dat was met een druk sportleven verre van een ideale combinatie. 

Eenmaal ouder kwam Peter onverwacht in de filmjournalistiek terecht. Tijdens zijn studie bracht zijn liefde voor film hem tot het leiden van een website met een focus op de werken van Miyazaki Hayao en Takahata Isao (bekend van o.a. Oscar-winnaar Spirited Away). Interviews volgden en toen zijn artikelen door media zoals New York Times en The Guardian werden opgepikt, belandde hij bij Twitch als een van de “leading voices in global cinema". Gezien het aantal interviews, contacten en vrienden in Japan als maar verder toenam, kon ook een kennismaking met de Akita Inu in het land van herkomst niet lang meer uitblijven.

Onder de indruk dat we waren, gingen we terug in Nederland op onderzoek uit of een hond van dit ras een match voor ons zou zijn. Zes maanden verstreken alvorens onze Junya een onmisbaar deel van ons leven zou worden. En zoals de gezegde gaat “Eens Akita Inu, altijd Akita Inu!” groeide de liefde voor het ras als maar verder. Onze Chihiro volgde snel en eenmaal volwassen was zij degene die voor ons de deuren van Kurenai No Kaze opende. Onze manier om dit prachtige ras iets terug te geven. Inmiddels inclusief Maru en Hime.

Dat laatste is trouwens meer dan "af en toe een nestje fokken". Omdat we het hebben van de juiste kennis meer dan gewenst vinden, lezen we niet alleen de nodige vakliteratuur en zijn we met regelmaat op shows verspreid over Europa te vinden, maar reizen we ook als een van de weinigen zo’n twee keer per jaar naar Japan af om daar van onze mentoren en andere rasspecialisten te leren.

Hoe dan ook, genoeg over ons. Hopelijk lees je verder om meer te weten te komen over het ras, onze honden en de wens om gezondheid, uiterlijk, beweging en liefde bij elkaar te brengen!

 

OVER ONS

Woonplaats – Veenendaal, Nederland
Akita Inu – 4, Junya, Chihiro, Maru & Hime
Katten –  2, Jiji & Nemo

HOBBY'S & INTERESSES

Film, lezen, fok van & onderzoek naar Japanse Akita Inu, met de honden erop uit, sport (Wushu, Taijiquan, Kickboksen).

MOTTO

"Eens Akita Inu, altijd Akita Inu!"